Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/denlaktosefrieblog.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/denlaktosefrieblog.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601
TEMA: VALIO EILA TIL DANMARK – DEL 1: Hvem er Valio? | Den Laktosefrie Blog

TEMA: VALIO EILA TIL DANMARK – DEL 1: Hvem er Valio?

valio_coop1Jeg har de sidste par uger haft lidt travlt med en masse her på bloggen, der omfatter  den store, gode nyhed – Valio er endelig kommet til Danmark, takket være Coop! Nogle af tingene tager selvfølgelig lidt tid at forberede, men sådan er det altid når man laver research, kontakter og skriver med diverse vigtige firmaer og mennesker.

I dette indlæg, vil jeg introducere jer lidt for det finske firma, Valio samt fortælle lidt om deres produkter. Dette er en del af et tema her på bloggen, der hedder: “Valio Eila til Danmark” og  del 1, der handler omkring hvem Valio er.

Kort fakta om Valio:

– Firmaet blev grundlagt i Finland i 1905 og er et af det største firmaer i Finland
– Valio leverer 85% af mælken på det finske marked
– Valio er et gammelt finsk ord der betyder “det bedste”
– Forskere hos Valio har frembagt og udviklet metoden til at fremstille laktosefrie mejeriprodukter
– Valio har flere internationale priser og udmærkelser bag sig
– Valio Eila står for ekspertise i laktosefrie produkter
– De har patent på metoden for udskillning af laktose fra mælk

Historien om Valio Eila
I 1974, gik forskerne igang med at finde en løsning på problemet med laktoseintolerance, da 17% af den dengang voksne finske befolkning var laktoseintolerant. De fandt ud af, at ved at tilsætte enzymet laktase, så kunne man fordøje laktosen. Et af de første produkter der blev udviklet, var mælkepulver. Den blev testet på frivillige mennesker med positive resultater. Men på trods af de positive resultater, så blev produktet desværre ikke lanceret. Dette skyldes den manglede bevidsthed om laktoseintolerans, som på daværende tidspunkt, var nærmest ikke-eksisterende. Mælkepulveret kom først på markedet i 1980 og var en succes. I 1982 blev  lav laktose mælken HYLA introduceret. HYLA står for “hydrolyseret laktose“, hvilket betyder at laktosen nedbrydes. HYLA indeholder mindre end 1% laktose. HYLA blev et populært produkt, på trods af at der var manglende kendskab til laktoseintolerans. Valio var det mejeriselskab der lancerede flest produkter med lavt laktose indhold.

Valio forskede videre og i 80’erne begyndte de at undersøge en metode der bliver kaldt for “kromatografisk separation“, for at kunne adskille laktose fra mælk. Denne metode blev allerede brugt i sukkerindustrien og Valio fandt ud af at de kunne bruge metoden til at adskille laktose fra mælk. Metoden blev herefter patenteret og først i 2001 kom de første laktosefrie mejeriprodukter på markedet.

I dag producerer Valio mange forskellige laktosefrie mejeriprodukter og nogle af dem er kommet til Danmark i starten af 2014.

Valio Danmark
De produkter der findes på det danske marked lige nu fra Valio, er følgende (pr. januar 2014):

 • Valio Eila Laktosefri Minimælk
 • Valio Eila Laktosefri Fløde
 • Valio Eila Laktosefri Madlavningsfløde
 • Valio Eila Laktosefri Yoghurt Natural
 • Valio Eila Laktosefri Frugtyoghurt med Blandende Bær (blåbær, hindbær og jordbær)
 • Valio Eila Laktosefri Smør
 • Valio Eila Laktosefri Creme Fraiche
 • Valio Eila Laktosefri Emmentalost

Du kan læse mere om produkterne på www.valio.dk 

valio_sortiment_dk

Hvor kan man købe Valio Eila produkterne i Danmark?
Man kan købe Valio’s laktosefrie produkter i alle Coop’s forretninger. Hvis de ikke har varerne stående, så kan man forhøre sig om muligheden for at få dem bestilt hjem. Her er en liste over Coop’s butikker:

 • Kvickly
 • Super Brugsen
 • Dagli’ Brugsen
 • Lokal Brugsen
 • Irma
 • Fakta
 • FaktaQ

Hvornår kan man købe dem?
Valio Eila blev lanceret i butikkerne i uge 4, 2014, det vil sige fra d. 20. januar. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke er sikkert alle butikker ligger inde med alle varer allerede nu, da de endnu ikke har fået det hele indført i deres vare sortiment. Hvis man vil, kan man spørge personalet omkring forventet leveringstid.

Hvad koster varerne?
Her er en liste med ca. priser som jeg selv har spottet i butikkerne, eller fået at vide af en medarbejder.

 • Valio Eila Laktosefri Minimælk 16,95,- kr (Kvickly, Super Brugsen)
 • Valio Eila Laktosefri Fløde 15,95,- kr (Kvickly)
 • Valio Eila Laktosefri Madlavningsfløde 15,95 ,- kr (Kvickly)
 • Valio Eila Laktosefri Yoghurt Natural 19,95,- kr (Kvickly, Super Brugsen)
 • Valio Eila Laktosefri Frugtyoghurt med Blandende Bær 21,95,- kr (Kvickly, Super Brugsen)
 • Valio Eila Laktosefri Smør 19,95,- kr (Kvickly)
 • Valio Eila Laktosefri Creme Fraiche 10,95,- kr (Super Brugsen)
 • Valio Eila Laktosefri Emmentalost 41,95,- kr (Super Brugsen)

Anmeldelse af Valio Eila Laktosefri Frugtyoghurt med Blandende Bær 
Jeg er glad for yoghurt generelt, så det var oplagt at jeg bare måtte smage den nye frugtyoghurt fra Valio. Jeg har tidligere smagt nogle af deres produkter, blandt andet Valio Eila Laktosefri Smør og en Valio Eila Flødeost. Dette var dog nogle varer som min kæreste havde købt til mig fra Sverige sidste år. Jeg var meget imponeret af deres velsmagende produkter, så jeg forventede en god kvalitetsyoghurt, da jeg stod med frugtyoghurten i hånden.
Produktet var også som forventet og alligevel blev jeg yderligere positivt overrasket over den friske bærsmag! Den har en let cremet konsistens og med frugtstykker, som blåbær, hindbær og jordbær. Når man læser på emballagen kan man også se at den indeholder vitamin-B2, vitamin-B12, vitamin-D, kalcium samt lactobacillus acidophilus. Jeg blev rigtig glad for at se at de har valgt at tilføje lactobacillus acidophilus i yoghurten. Jeg har altid været vild med A-38, som indeholder lactobacillus acidophilus og jeg spiste den især fordi lactobacillus acidophilus giver en god tarmflora – men siden jeg fik diagnosen laktoseintoleras, så har jeg ikke spist den siden. Lactobacillus acidophilus bliver  brugt til fremstilling af A-38 og tykmælk. Det er en mælkesyrebakterie.
Pris: 21,95,- kr. i Kvickly

Anmeldelse af Valio Eila Laktosefri Creme Fraiche 
Valio’s creme fraiche har et fedtindhold på 12%, hvilket er lidt mindre end Arla’s på 15%. Det er en lille procent forskel, dog syntes jeg alligevel godt, at man kan se forskellen i konsistensen på Valio’s creme fraiche, sammenlignet med Arla’s. Valio creme fraichen er mere let og luftig i konsistensen, og man kan straks se at den har et lavt fedtindhold. Jeg havde faktisk ikke set på fedtindholdet før købet, og bemærkede det først da jeg åbnede den og placerede en ske deri. Da jeg så konsistensen, tænkte jeg straks at den må være med et lavt fedtindhold og kiggede derefter nysgerrigt på emballagen, som dog rigtigt nok også angav at det var en let creme fraiche. Med det sagt, så er smagen stadig skøn og lækker til fx. hjemmelavet dressing og jeg synes den smagte dejligt i min frokost sandwich som dressing. Hvis man sammenligner konsistens og smag med Arla’s creme fraiche, så er Arla’s mere cremet og rundt i smagen.
Pris: 10,95,- kr. i Super Brugsen

Angående anmeldelserne på Valio’s produkter: Jeg vil lige påpege at dette er blot min mening og oplevelse af produkterne.

minvalio_copyright_denlaktosefrieblogdk 

1 Comment
Previous Post
frk_lakto_vareregler_denlaktosefrieblogdk-01
Next Post