Lav din egen laktosefri ost med friske krydderurter

ost_laktosefri_denlaktosefrieblog_dk

At fremstille laktosefri ost tog ikke nær så lang tid som det tog mig til at tage mig sammen til at få skrevet dette blogindlæg. Jeg har de sidste par dage haft rigtig travlt, hvilket har resulteret i at denne opskrift kom senere op på bloggen end planlagt. Men her er den endelig og jeg kan sige at den blev ret god. Det er et godt alternativ til en laktosefri ost, når man ikke har andre muligheder. Det skal siges at konsistensen på denne ost minder lidt om feta ost, men er ikke helt det samme. Det tog mig mindre end en time at fremstille denne ost, så det er ikke noget der er tidskrævende eller vanskeligt, men ret nemt! 🙂

Jeg prøvede 2 forskellige metoder for at se hvilket resultat der blev bedst. Og jeg kan konkludere osten jeg fremstillede anden omgang blev bedst, da den havde den rette konsistens. Dette var pga. to vigtige ting, som jeg fandt ud af.

1. Man skal ikke bruge en piskeris, da den ødelægger klumperne i mælken og man får derved bare en slags “suppe” med mælk. Osteblanding kan stadig bruges, selvom man har brugt en piskeris, men så skal man lade den stå lidt, så der samler sig en ostemasse i bunden af gryden og så kan man hælde den ned i en osteklæde. Brug derfor en grydeske, den forhindrer at osteklumperne ødelægges. 

2. Man skal passe på med at presse for meget af vandet fra osten, da dette vil resultere i en meget tør ost. Den kan dog stadig spises.

Dette er den første opskrift af de mange laktosefrie oste jeg har i tankerne at eksperimentere med. Jeg har længe haft planer om at lave en laktosefri flødeost, men det kommer engang i fremtiden 🙂 Så følg med her på bloggen og gerne på Facebook siden for bloggen. Her lægger jeg løbende opdateringer op 🙂

Opskrift:
1 ltr. laktosefri mælk
15 ml eddike
1 stk. citron
1 bundt friske purløg (kan udelades)
1 bundt friske dild (kan udelades)
Salt

Fremgangsmåde:
Forbered alle ingredienserne inden du går igang. Start derfor med at hælde eddiken op, pres saften fra citronen og hak purløg og dild fint. Derefter hælder du mælken i en stor gryde og varmer den mens du rører stille og roligt med en grydeske. Når mælken er op på 50 grader, eller inden den koger, hælder du eddiken og citronsaften i og rører still rundt. Eddiken og citronsaften vil danne små klumper i mælken. Husk derfor ikke at bruge en piskeris, da den vil ødelægge klumperne, men sørg hele tiden for at røre stille rundt med en grydeske. Når mælken begynder at koge, hælder du de hakkede krydderurter i og salt efter behov. Lad den koge i ca. 5-10 minutter mens du rører rundt og tag gryden fra. Tag et dørslag frem (gerne med en der har en ekstra skål under den) og dæk den med et osteklæde eller en eller anden form for et rent viskestykke. Hæld herefter ostemassen heri og lad vandet løbe fra. Tag fat i osteklædet og vrid den stille, mens vandet løber fra. Pas på med ikke at stramme / vride for alt for meget, ellers bliver osten meget tør til sidst. Tag derefter en ske og hæld osten i den form du ønsker at forme den i. Jeg har brugt et rundt kageudstik til min. Du kan sagtens bruge andre udstikkere eller en beholder. Jeg valgte at dele min ost i små stykker og fik 4 små oste i stedet for en stor.

ost_laktosefri_fremstilling_1

Denne opskrift giver ca. 3 små oste. Hvis man bruger ca. 1/2 mælk får man 1 stk. lille ost.

Hvis man ikke er meget for purløg eller dild, kan man sagtens erstatte det med frisk estragon eller basilikum. Du kan også udelade det helt hvis du bare vil have en “ren” ost uden noget 🙂

Go’ fornøjelse med ostefremstillingen!

Del gerne dine oplevelser enten ved at kommentere her på bloggen eller Facebook. Jeg er altid glad for at høre fra jer 🙂

 

 

7 Comments
Previous Post
solbaer_yoghurt_is_denlaktosefrieblog
Next Post
salat_denlaktosefrieblog