Laktosefri/mælkefri lasagne

laktosefri_maelkefri_lasagne

Et af mine livretter har altid været lasagne! Jeg eeeeelsker bare lasagne og generelt italiensk mad. Herhjemme har vi altid lavet den laktosefri helt uden problemer. Selvom der nu efterhånden findes laktosefrie oste, fra blandt andet Astrid & Aporna (læs artiklen her) samt Valios emmentaler ost, så er kan man også sagtens lave lasagne helt uden ost. Denne opskrift kan man også bruge til at lave den helt mælkefri, alt efter hvilken slags mælk man vælger at tilføje. Nogle gange bruger jeg mandelmælk andre gange bruger jeg laktosefri mælk. Hvis man er mælkeallergiker, skal man bruge mandelmælk. Du tænker nok, at det måske lyder mærkeligt med mandelmælk eller, at det måske vil smage dårligt, men man kan faktisk ikke smage forskel. Det gode ved mandelmælk er, at den giver en meget cremet konsistens. Lasagnen er, som nævnt, uden ost men stadig med en rigtig lækker smag og den er slet ikke tør. Personligt synes jeg faktisk også, at lasagne smager meget bedre uden ost, da det ikke ligger sig nær så tungt i maven 🙂 Opskriften er udviklet efter hvad vi kan lide af grønt herhjemme og selvfølgelig med henblik på at den skal være laktosefri. Den varierer dog også nogle gange med grønsagerne, da det afhænger af hvad der lige findes i butikkerne eller hvad vi lige har i køleskabet.

Ingredienser kødsovs:

  • 500 g hakket oksekød
  • 1 stk. løg
  • 1 fed hvidløg
  • 4-5 stk. gulderødder
  • 2 stk. peberfrugt
  • 1 håndfuld friske champignon
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 tsk. oregano
  • Friskkværnet havsalt
  • Friskkværnet peber
  • Lidt olie til stegning

Fremgangsmåde til kødsovs:

 

  1. Svits løg, hvidløg og oregano i olie i få minutter.
  2. Tilsæt derefter kødet og brun det.
  3. Hak de resterende grønsager og tilsæt til efter kødet er brunet
  4. Steg et par minutter, hvorefter du tilsætter de hakkede tomater.
  5. Lad sovsen simre ved lav temperatur mens du tilbereder mælkesovsen/bachamelsovsen.

 

Ingredienser til mælkesovs (bechamelsovs):

  • 1 liter laktosefri mælk eller mandelmælk (hvis den skal være mælkefri)
  • 50 g laktosefri smør eller AMA mælkefri plantemargerine
  • 3-4 spsk. hvedemel
  • Friskkværnet havsalt
  • Friskkværnet peber

Fremgangsmåde mælkesovs/bechamelsovs:

  1. Smelt smørret og pisk melet i til en smørbolle.
  2. Tilsæt mælken lidt efter lidt under konstant omrøring.
  3. Lad sovsen koge op – husk at røre rundt, da mælk nemmere brænder på.
  4. Smag til med salt og peber.

Ingredienser for lasagne:

  • 1 pakke lasagneplader
  • Lidt rasp
  • En smule laktosefri smør eller Ama mælkefri plantemargerine (for at smørre fadet)

Fremgangsmåde lasagne:

  1. Fordel på følgende måde, i et smurt ildfast fad, i denne rækkefølge: Et lag kødsovs, et lag mælkesovs og derefter et lag lasagneplader. Fortsæt på denne måde. Det afsluttende lag er uden lasagneplader, men der kan med fordel spredes lidt rasp på toppen. Dette giver en sprød overflade.

Bag lasagnen i ovnen i 35-40 minutter ved 200 grader. Servér lasagnen med en lækker frisk salat. Her er der blevet brugt frisk babysalat blade med radiser 🙂

 

laktosefri_maelkefri_lasagne

laktosefri_maelkefri_lasagne

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment
Previous Post
meny_del1-01
Next Post
musliboller_denlaktosefrieblog_dk